Müsilaj (Deniz Salyası) Nedir? Nasıl Oluşur?

Müsilaj (Deniz Salyası) Nedir? Nasıl Oluşur?
Müsilaj Nedir?
0

Müsilaj için son yıllarda gezegenimizde artan çevre kirliliği sebebiyle gezegenimizin ona yüklediğimiz yükü artık taşıyamadığını gösteren karanlık tablo diyebiliriz. Peki müsilaj nedir?

Müsilaj Nedir ve Etkileri Nelerdir?

Çoğu bitki tarafından ve bazı mikroorganizmalar tarafından üretilen müsilaj, çoğunlukla sarı-beyaz renklerden ve kalın sümüksü yapıya sahip organik maddelerden oluşur.

Müsilaj Nedir?
Müsilaj Nedir?

Denizde çok fazla oluşmadığı sürece tehlikeli değildir. Ancak çok fazla çoğalıp salgın haline dönüşmesi durumunda bazı insana ve çevreye zararlı virüs ve bakterileri üzerine çekebilir bundan daha önemlisi olan deniz üzerinde büyük bir alan kaplayarak altında kalan deniz tabanındaki canlıları boğan güneş geçirmeyen kalın bir tabaka oluşturabilir. Bunun yanı sıra deniz içerisindeki canlıların solungaçlarına dolarak oksijensiz kalıp ölmelerine sebep olur. Yapışkan olması sebebiyle deniz üzerindeki balık yumurtalarını adeta hapsederek yaşamalarına engel olur.

Müsilaj Nedir?
Müsilaj Nedir?

Müsilaj Neden Oluşur?

Kimyasal süreçler sonucunda ortaya çıkan müsilaj daha çok sıcak ve durgun sularda ortaya çıkar.  Ayrıca suların sıcak ve durgun olması müsilajın büyük damlalar halinde birikmesine olanak tanır.

Deniz sularının durgun ve sıcak olmasının kısmen etkilerinden biride son yıllarda sıkça duyduğumuz küresel ısınmadır. Bunun yanı sıra denizdeki atık maddelerin çoğalması, oksijen seviyesinin düşmesi, mikroorganizmaların aşırı artışı ve alglerin besinlerle aşırı yüklenmeside müsilaja sebep olan nedenlerden bazılarıdır.

Müsilaj Nasıl Engellenir?

Ülkemizde ve Dünya’da çevre kirliliği ile birlikte küresel ısınmanın asıl sebeplerinden biri olan sanayi atık sularının çevreye duyarlı bir şekilde arıtılması, zararlı gazların filtre edilmesi ve deniz çevresinde bulunan tarım arazilerinin iyileştirilmesi müsilaj’ı azaltabilir.

 

Paylaş
İlginizi Çekebilir